Project

SoilSMART

Next-gen sequencing inzetbaar maken voor de teelt

VARTA en Orvion werken samen om DNA-sequencing bruikbaar te maken voor kwekers. Door DNA technieken te ontwikkelen en te optimaliseren, willen we betrouwbare resultaten mogelijk maken voor verschillende teeltsubstraten, zoals kokossubstraat en steenwol.

Waar bodemsequencing zich meestal richt op bacteriën, zal dit project ook schimmels en hogere organismen zoals nematoden en insecten in kaart brengen. Dit geeft kwekers een volledig beeld van de biodiversiteit en bodemgezondheid.

Om de complexe data begrijpelijk te maken, wordt een Reporting Tool ontwikkeld die deze gegevens omzet in duidelijke conclusies en praktisch advies voor de teelt.

Het bodemmicrobioom

Het microbioom kan ons veel vertellen over de gezondheid van de bodem. Een gezonde bodem is essentieel voor een gezonde, weerbare teelt. Het microbioom omvat al het leven in bodem, waaronder bacteriën, schimmels en insecten. Welke organismen er in de bodem aanwezig zijn, is afhankelijk van omstandigheden in de bodem, zoals beschikbare voedingsstoffen en vochtigheid van de bodem.

Er bestaan op dit moment goede technieken om bacteriën in een reguliere bodem vast te stellen en in kaart te brengen, met behulp van DNA sequencing. Echter blijven de technieken om schimmels en hogere organismen te definiëren achter. Daarbij staat de sector aan de vooravond van een verandering in de soorten substraten waarop wordt geteelt. Ook voor deze alternatieve substraten zijn nog niet altijd geschikte technieken beschikbaar.

Genetische data

Met behulp van genetische data kan worden bekeken welke soorten bacteriën, schimmels en hogere organismen in de bodem aanwezig zijn. Al deze verschillende organismen hebben hun eigen functie in de bodem. Over het algemeen geldt de vuistregel dat hoe groter de diversiteit, hoe gezonder de bodem. Al deze organismen werken samen om nutriënten in de bodem beschikbaar te maken voor de plant, om ziektemakers te weren of voor een efficiëntere opname van water door de plant. Door met behulp van genetische data te bekijken welke soorten aanwezig zijn in de bodem of in het substraat, kan dus worden bekeken hoe het er voor staat met de weerbaarheid van de teelt. Hierdoor kan er vervolgens gericht worden gestuurd op nutriëntengift of verminderd gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dit kan leiden tot een aanzienlijke besparing op het gebruik van chemie in de (glas)tuinbouw.

Reporting tool

Naast dat nog niet alle technieken gereed zijn voor next-gen telen, is genetische data ook nog eens lastig te interpreteren. Op dit moment wordt het veelal toegepast in fundamenteel onderzoek. Het doel van VARTA binnen SoilSMART is dan ook om de data beter beschikbaar te maken voor kwekers, door middel van een reporting tool. Deze tool vertaalt de data naar een praktisch inzetbaar teeltadvies. Hierdoor hoeven kwekers geen cursus microbiologie te volgen om gebruik te kunnen maken van deze waardevolle technieken.