Onderzoek

Meerjarig onderzoek

Uit een aantal productonderzoeken is meerjarig onderzoek voortgekomen. Hier verdiepen we ons in samen met specialisten waarbij we voor onze klanten fundamentele onderzoeksvragen beantwoorden. Aan het eind kan dit weer leiden tot de ontwikkeling van nieuwe producten.

Gezonde vezelvolle potgrond

Turf is kwetsbaar

In de tuinbouw is Turf een belangrijke grondstof als voedingsbodem voor nieuwe planten om in te groeien. Doch het duurt duizenden jaren voordat Turf is gevormd en onze generatie verbruikt het in recordtempo. Vandaar is er een maatschappelijke roep om geen turf meer te gebruiken en de schaarse veengebieden te beschermen.

Alternatieven zijn schaars

Als tuinbouwsector moeten we dus op zoek naar alternatieve vezels die goed water opnemen, lang meegaan, nutriënten vasthouden enz. Deze alternatieven zijn schaars en komen vaak van ver (bv kokosvezels uit India).

Lokaal geteelde vezels

We zouden dus meer lokaal naar beschikbare vezels moeten kijken die ook hernieuwbaar zijn (bv snel te kweken). Miscanthus (olifantsgras) of Lisdodde zijn lokaal beschikbaar, maar zijn ze ook geschikt?

Kwekers onderzoeken zelf

Samen met groeibalans uit Zundert heeft VARTA een meerjarig onderzoeksprogramma opgezet bij de kwekers om nieuwe vezels toe te voegen en te testen.

Microbiologie

Onderzoek op kleine, steriele schaal

Vaak stuiten we bij VARTA op deelvragen die steriel en met schimmels of bacteriën moeten worden uitgevoerd.

Microbiologisch lab

VARTA beschikt over 2 steriele ruimtes met daarin onder andere: 3 flowkasten, een groeikamer en een broedstoof.

Vezels

Allerhande microbiologisch onderzoek kan worden uitgevoerd. Als voorbeeld ziet u een foto waarbij we voor onze opdrachtgever allerhande vezels testen op de vatbaarheid voor schimmels.

Bloempapier verpakkingen

Reststroom bloemenvezels

De Westlandse tuinbouw kweekt vele mooie snijbloemen, maar heeft daarbij ook een reststroom van stukjes stengels en soms (bij een wegvallende markt zoals bijvoorbeeld de corona uitbraak) hele bloemen. Alles bij elkaar opgeteld betreft dit een reststroom van duizenden tonnen.

VARTA en zusterbedrijf Dubbel Doel Flora zijn samen kartrekkers in een consortium om deze restroom te verwerken tot onder andere papiervezels.

Vezelverwerkingsstraten

Om de businesscase zo goed mogelijk vorm te geven, denken we direct in zo min mogelijk logistieke stappen, dus zijn er vezelverwerkingsstraten in ontwikkeling die kunnen functioneren op de kwekerijen. Enerzijds voor natte bloemenvezels en anderzijds voor droge vezels.

Bloempapier

De eerste runs met bloempapier bevatten een 20% bloemenvezels en zijn duidelijk zichtbaar in het papier. Dit papier is direct tot een product gemaakt in de vorm van rollen die de bloemist direct kan gebruiken om boeketten in te pakken: De bloemen worden dus verpakt in hun eigen vezels! Hoe circulair wilt u het hebben?

Bloempapier­verpakkingen

Het consortium van kwekers, verpakkingsproducenten en verkooporganisaties werkt nu aan allerlei bloempapierverpakkingen met allerlei kaders per productlijn. Denk hierbij aan etiketten, potcovers en hoezen.

Fermentatie

Plantinhoudsstoffen

Reststromen bevatten vaak een scala aan plantinhoudsstoffen die vele doeleinden kunnen hebben in allerlei producten. Grote vraagstukken zijn echter vaak de houdbaarheid van de reststroom, de bewerking of extractie van de plantinhoudsstoffen. Hiertoe kan fermentatie een oplossing zijn.

Conservering

Vroeger werd er veel gefermenteerd in ieder huishouden. Allerlei groenten werden in gemaakt en zodoende ook bewaard voor de winter of een lange reis (denk aan zuurkool). Fermenteren is dus een goede conserveringstechniek.

Bewerking

Tevens brengt fermenteren allerlei nieuwe smaken met zich mee. De bacteriën doen dus iets met de plantinhoudsstoffen. VARTA onderzoekt in allerlei gewassen welke voordelen fermentatie kan brengen op de winning van extracten. Dit brengt de mogelijkheid van totale verwaarding van (rest)stromen dichterbij.

Fermentatie lab

VARTA heeft een fermentatie lab opgericht met bioreactoren om vele technieken en toevoegingen te onderzoeken op tuinbouwproducten.