Onderzoek
Meerjarig onderzoek
Uit een aantal productonderzoeken is meerjarig onderzoek voortgekomen. Hier verdiepen we ons in samen met specialisten waarbij we voor onze klanten fundamentele onderzoeksvragen beantwoorden. Aan het eind kan dit weer leiden tot de ontwikkeling van nieuwe producten.
Gezonde vezelvolle potgrond
Turf is kwetsbaar
In de tuinbouw is Turf een belangrijke grondstof als voedingsbodem voor nieuwe planten om in te groeien. Doch het duurt duizenden jaren voordat Turf is gevormd en onze generatie verbruikt het in recordtempo. Vandaar is er een maatschappelijke roep om geen turf meer te gebruiken en de schaarse veengebieden te beschermen.
Alternatieven zijn schaars
Als tuinbouwsector moeten we dus op zoek naar alternatieve vezels die goed water opnemen, lang meegaan, nutriënten vasthouden enz. Deze alternatieven zijn schaars en komen vaak van ver (bv kokosvezels uit India).
Lokaal geteelde vezels
We zouden dus meer lokaal naar beschikbare vezels moeten kijken die ook hernieuwbaar zijn (bv snel te kweken). Miscanthus (olifantsgras) of Lisdodde zijn lokaal beschikbaar, maar zijn ze ook geschikt?
Kwekers onderzoeken zelf
Samen met groeibalans uit Zundert heeft VARTA een meerjarig onderzoeksprogramma opgezet bij de kwekers om nieuwe vezels toe te voegen en te testen.
Microbiologie
Onderzoek op kleine, steriele schaal
Vaak stuiten we bij VARTA op deelvragen die steriel en met schimmels of bacteriën moeten worden uitgevoerd.
Microbiologisch lab
VARTA beschikt over 2 steriele ruimtes met daarin onder andere: 3 flowkasten, een groeikamer en een broedstoof.
Vezels
Allerhande microbiologisch onderzoek kan worden uitgevoerd. Als voorbeeld ziet u een foto waarbij we voor onze opdrachtgever allerhande vezels testen op de vatbaarheid voor schimmels.
Bloempapier verpakkingen
Reststroom bloemenvezels
De Westlandse tuinbouw kweekt vele mooie snijbloemen, maar heeft daarbij ook een reststroom van stukjes stengels en soms (bij een wegvallende markt zoals bijvoorbeeld de corona uitbraak) hele bloemen. Alles bij elkaar opgeteld betreft dit een reststroom van duizenden tonnen.
VARTA en zusterbedrijf Dubbel Doel Flora zijn samen kartrekkers in een consortium om deze restroom te verwerken tot onder andere papiervezels.
Vezelverwerkingsstraten
Om de businesscase zo goed mogelijk vorm te geven, denken we direct in zo min mogelijk logistieke stappen, dus zijn er vezelverwerkingsstraten in ontwikkeling die kunnen functioneren op de kwekerijen. Enerzijds voor natte bloemenvezels en anderzijds voor droge vezels.
Bloempapier
De eerste runs met bloempapier bevatten een 20% bloemenvezels en zijn duidelijk zichtbaar in het papier. Dit papier is direct tot een product gemaakt in de vorm van rollen die de bloemist direct kan gebruiken om boeketten in te pakken: De bloemen worden dus verpakt in hun eigen vezels! Hoe circulair wilt u het hebben?
Bloempapierverpakkingen
Het consortium van kwekers, verpakkingsproducenten en verkooporganisaties werkt nu aan allerlei bloempapierverpakkingen met allerlei kaders per productlijn. Denk hierbij aan etiketten, potcovers en hoezen.
Fermentatie
Plantinhoudsstoffen
Reststromen bevatten vaak een scala aan plantinhoudsstoffen die vele doeleinden kunnen hebben in allerlei producten. Grote vraagstukken zijn echter vaak de houdbaarheid van de reststroom, de bewerking of extractie van de plantinhoudsstoffen. Hiertoe kan fermentatie een oplossing zijn.
VARTA onderzoekt in allerlei gewassen welke voordelen fermentatie kan brengen op de winning van extracten. Dit brengt de mogelijkheid van totale verwaarding van (rest)stromen dichterbij.
Fermentatie lab
VARTA heeft een fermentatie lab opgericht met bioreactoren om vele technieken en toevoegingen te onderzoeken op tuinbouwproducten. Daarin werken we samen met studenten in twee grote projecten:
Fermichem
Fermichem gaat over precisie fermentatie. Varta traint studenten van Avans hoge school en verdiept eigen kennis op het gebied van bacterieculturen.
Rejuice
Rejuice onderzoekt het gedrag van phytopathogenen in fermentaties. VARTA voert dit uit met oa UGent en Avans hoge school.
Opleidingscentrum Treeport
VARTA en partners realiseren een 10 daagse opleiding voor een transitie naar een groene chemie op basis van plantinhoudsstoffen. Kijk hier voor meer informatie